Komáromi Református Egyházközség

A konfirmandusok köszöntése

2013-06-01 12:33:05 / Komáromi Admin

Írta: Bocskáné Dr. Nagy Júlia, főgondnok asszony

A KONFIRMANDUSOK KÖSZÖNTÉSE

 

Az alábbiakban olvashatják Bocskáné Dr. Nagy Júlia főgondnok asszony konfirmá­ciós iste­n­tisz­te­leten elhangzott köszöntő be­szé­dét:


KEDVES Konfirmáltak!

Üdvözölhetnélek benneteket tanulság­te­vőkként is, mert a mai napi konfir­mációs vizsgával tanulságot tettetek ar­ról, hogy Krisztushoz tartoztok és refor­má­tus keresztyének vagytok.

Mi pedig boldogan vettük tu­domásul, hogy hoz­­zánk tartoztok, gratulálunk nek­tek. Ezt a vizsgát még a szüleitek, nagy­szü­le­i­tek kí­ván­sága alapján tet­tétek le, mert ők tettek fogadalmat kereszte­lése­tek­kor, hogy konfirmációs vizsgát fogtok tenni. Ti még nem tud­játok, hogy mi­lyen lelki erőt kaptatok, a felkészülés­ben, pedig ez az emlék egész életetek­ben elkísér majd benneteket Az első ta­nul­ságtétel nagyon szép ünnepi alkalom keretén belül történt. Csupa o­lyan emberek vannak itt, akik örülnek a szép konfirmációs vizsgának. Később sok­kal nehezebb dolgotok lesz a hitetek megvallására, a tanulságtételre. Nem egy­szerű dolog hangos szóval kisebb na­gyobb közösségnek bevallani, hogy hisz­tek Istenben, egy láthatatlan vala­ki­ben és keresztyének vagytok. Lehet, hogy csodálkoznak, esetleg moso­lyog­nak rajtatok, ne törődjetek a csúfoló­dók­kal, mert Ők nem tudják, hogy mi­lyen sokat számít a hitünk, az Isten­nel való kapcsolatunk.

Mi is, több nemzedékkel korábban kon­fir­mált idősek, tanulságot tettünk a hi­tünk­ről. Az akkori korban még nehe­zebb­nek éreztük a hitünket és gyávák vol­­tunk megvallani a keresz­tyén­sé­gün­ket, mert sok mindennel büntettek ben­nünket. El is buktunk többször. Volt a­ki, letagadta hitét, volt, aki indo­kot ke­resett arra, hogy miért nem jár temp­lom­­ba, ők azok, akik a maguk módján val­­lásosaknak vallják még most is ma­gu­kat.

Sokszor előfordul, hogy nem tudjuk meg­­­oldani földi gondjainkat, akkor Is­ten kezébe tesszük le és Őt kérjük fel, se­gítsen megoldani a kezébe letett prob­lé­máinkat, és azt tapasztaljuk, hogy min­­den könnyebbé válik, mert tudjuk, Ő önzetlenül segít nekünk. Vigyétek ti is a gondjaitokat Isten elé, imával kérjé­tek a segítségét.

Most azonban örüljetek a szép vizs­gá­nak, a családtagjaitok örömének és kö­szön­jétek meg, hogy segítettek idáig el­jut­ni.

Mi is megköszönjük Máté László es­pe­res Úrnak, Hetyei Mónika tiszteletes asszonynak a felkészítést, a tanulók ked­­ves istápolását, emlékezzetek szere­tet­­tel rájuk és járjatok rendszeresen a ko­máromi templomba istentiszteletre és min­den más alkalomra, szeretettel vá­runk benneteket.

Még egyszer gratulálok a konfirmációs vizsgához...

 

Bocskáné Dr. Nagy Júlia

főgondnok asszony